Vietnam on vesihuollon kannalta haastava ympäristö. Suomen kokoisen maan alueella asuu yli 90 miljoonaa ihmistä ja väestömäärän ennustetaan kasvavan. Sadekaudella Vietnamissa sataa paljon, mutta ilmastonmuutoksen myötä kuiva kausi on entistä vähäsateisempi. Vettä olisi tarpeeksi koko väestölle, jos sitä sataisi tasaisesti ympäri vuoden. Pohjaveden suunnitelmallinen ja kestävä käyttö muuttuvissa ilmasto-olosuhteissa onkin ensisijaisen tärkeää. Rannikkoalueiden pohjavesien suolaantuminen on jo nyt iso haaste, ja ongelma kasvaa, kun meren pinnan ennustetaan nousevan. Suolaantumista edesauttaa myös pohjaveden liikakäyttö. Uusille tehokkaille menetelmille ja keinoille vesivarojen ympärivuotiseen kestävään hallintaan on maassa suuri tarve.

Vuonna 2018 Vietnamissa käynnistyi Ulkoministeriön (UM) rahoittamana Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) koordinoima IKI-projekti, joka keskittyy vedensaannin turvaamiseen tekopohjaveden avulla (“Managed aquifer recharge to ensure sustainable groundwater availability and quality under ongoing climate change and fast economic development in Vietnam – Viet MAR”). UM:n instituutioiden välisen yhteistyön instrumentilla (IKI) tuetaan suomalaisten valtion laitosten ja virastojen osallistumista kehitysyhteistyöhön. Viet MAR -projektissa vahvistetaan paikallisten asiantuntijaorganisaatioiden valmiuksia tekopohjavesihankkeen toteuttamiseen osana ilmastonmuutokseen sopeutumista. Lisäksi projekti tukee suomalaisen pohjavesiosaamisen vientiä Vietnamiin.

GTK on ollut Vietnamissa koordinoimassa IKI-projekteja myös vuosina 2011–2016. Kahdessa päättyneessä IKI-projektissa (VIETADAPT I ja VIETADAPT II) GTK:n asiantuntijat ovat tukeneet vietnamilaisia asiantuntijoita pohjavesialueiden kartoituksessa, akviferien mallintamisessa, ympäristöriskien arvioinnissa sekä vesitaseen laskennassa.

Lisätietoja GTK:n IKI-projekteista Vietnamissa: Johtava asiantuntija Jaana Jarva, jaana.jarva(@)gtk.fi